Blir EOS M til EOS R?

Er det fortsatt plass til lillebroren, EOS M, nå som EOS R er den nye, store suksessen?
EOS M var Canons første speilløse system, og virket den gangen som noe de lanserte for å kunne tilby et speilløst system, ikke for å tilby noe teknologisk nytt. Siden den gang har mye blitt gjort med systemet, og på mange områder er det i dag et bra system, og det har kameraer som er meget prisgunstige i forhold til hva du får. Men uavhengig av hvor bra det er, er det grunner til å lure på hva Canon vil med dette systemet.

Kompatibilitet
Det finnes en del objektiver til EOS M, hovedsakelig fra Canon, men også noen fra andre produsenter. Med en adapter kan du også bruke objektiver til Canon EF og EF-S. Det betyr at det ikke er noe i veien med objektivutvalget. Det er likevel et par utfordringer. I dag er det færre og færre som kjøper speilreflekskameraer, og dermed blir tilgangen på EF- og EF-S-objektiver stadig dårligere. Slike objektiver er også veldig store i forhold til EOS M-kameraene. Canon lanserer svært få objektiver for EOS M, og hvis du kjøper objektiver for EOS M, vil du ikke kunne bruke dem på andre kameraer.

Når en kameraprodusent selger et lite og rimelig kamera, har de alltid et håp om at kunden vil bli veldig interessert i fotografering, og kjøpe noe større og dyrere med mange objektiver senere. På EOS M er det omtrent ikke noe som er større og dyrere, så hvis kunden vil oppgradere må hen bytte system. Siden objektivene ikke kan brukes på andre Canon-systemer er brukeren fri til å velge det systemet og den produsenten som passer best akkurat da. Det ønsker Canon å unngå. De vil selvfølgelig beholde kunden på ett av sine systemer.

EOS R med APS-C
Ville det da være lurere å lansere et mindre og lettere EOS R-system, med APS-C bildebrikke og -objektiver og gjøre det så smått og rimelig som mulig? Det kan være smart, men samtidig er det ikke sikkert det er heldig å kutte ut EOS M-systemet. Canon-kunder er ikke vant til at systemene deres blir avsluttet. Det skjedde i 1987, men det er vel den eneste gangen foreløpig. Samtidig er det ikke sikkert det er så lurt å beholde begge systemene.

Så hva skal Canon gjøre. De har et eksisterende system for små, rimelige kameraer, som ikke gir kundene noe godt insentiv til å fortsette med Canon hvis de skal oppgradere til mer avanserte kameraer. Det kan naturligvis Canon gjøre noe med ved å tilby bedre kameraer i EOS-M-systemet, men da ville kanskje kundene heller satset på et at de andre Canon-systemene allikevel – Det er lite trolig at Canon vil ha to parallelle systemer med avanserte kameraer.

EOS M blir EOS R?
En løsning kan være å droppe EOS M, og lansere kameraer og objektiver for APS-C i EOS R-systemet. Det vil på sikt være den beste løsningen. På kort sikt er det ikke så enkelt. EOS M har i lang tid vært det mestselgende speilløse systemet, og vært en god inntektskilde for Canon. Det sitter nok langt inne å skrote det.

Hvis de kjører begge systemer parallelt, vil mange trekke den konklusjonen at det bare er i en overgangsperiode, og at EOS-M går mot slutten, så det er heller ikke heldig. Men det er lenge siden Canon har kommet med en stor oppgradering i dette systemet, og derfor er det mange som lurer uansett. Samtidig sier ryktene at det kommer EOS R-kameraer med APS-C bildebrikke. Dersom de lanserer noen virkelig attraktive kameraer i EOS R-serien og noen passende objektiver, kan det være at det ikke gjør så mye at kundene tror at EOS M går mot slutten.

Derfor tror vi at Canon kommer til å la EOS M fortsette så lenge det selger, men at det ikke blir utviklet noe nytt til systemet. Så blir EOS R systemet der utvikling foregår, og det blir lettere for kundene å oppgradere til mer avanserte kameraer når de trenger det.

Vi har ingen offisielle opplysninger fra Canon om dette, som aldri uttaler seg om sånt på forhånd. Denne artikkelen er derfor basert på kjennskap til markedet og informasjon som ligger åpent på nettet. Konklusjonen vår her er på ingen måte sikker, men vi mener det høres sannsynlig ut.
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu